Darm Therapie

Darmtherapie

Wist u dat gezonde darmen de basis vormen voor onze gezondheid? Als de darmen ‘ziek’ zijn, dan is het lichaam uit balans en hieruit kunnen diverse klachten ontstaan. Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in ongezonde darmen. Voor een goed werkende darm en het daaraan verbonden immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk.

Verkeerde eetgewoonten, infectieziekten, erfelijke aanleg, langdurige stress, medicijngebruik en antibiotica behandelingen, bacterie- schimmel- en parasitaire belasting kunnen de darmflora en het immuunsysteem verstoren. Darmtherapie kan echter een manier zijn om de darmflora weer te helpen herstellen.

Over het algemeen wordt gedacht dat de darm alleen een spijsverteringsfunctie heeft. Het neemt voedsel op en houdt zich daarnaast bezig met het uitscheiden van onverteerbare voedselresten. Vaak wordt de darm alleen in verband gebracht met symptomen zoals verstoppingen, winderigheid of buikkrampen. De darm is daarentegen een uiterst gecompliceerd en complex orgaan, waarvan de functie veel meer omvattend is dan alleen de afbraak van voedsel. Het is het regelcentrum voor het algehele welbevinden. Het wordt daarom ook wel de tweede hersenen genoemd. Darmontstekingen (gedeeltelijk een immuniteitsprobleem), kunnen effect hebben op de hersenen, de gemoedstoestand en op diverse organen en weefsels.

De darmen zijn voor ruim 75% verantwoordelijk voor de immuniteit en afweercapaciteit in ons lichaam. Darmtherapie is erop gericht de darmflora en de darmwand (mucosa) te herstellen. De darmflora is het geheel van de in de darm aanwezige ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Een gezonde darm is beter instaat voeding tot zich te nemen, waardoor de juiste voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed en vervoerd worden naar de lichaamscellen. Echter wanneer de darmwand door slechte factoren doorlaatbaar wordt, verdwijnen ook ‘verkeerde’ stoffen door de darmwand, via het bloed, het lichaam in. Daar gaan ze een eigen leven leiden en kunnen ze cellen, weefsels en zelfs organen aantasten. Dit is de basis voor het ontstaan van vele klachten en vaak ligt er een voedselintolerantie aan ten grondslag. Het is daarom van essentieel belang dat toxinen (giftig afval) goed wordt afgevoerd, de veroorzaker (schimmel, bacterie, parasiet) onschadelijk wordt gemaakt en de darmwand wordt herstelt. Als het slijmvlies (mucosa) van de darm herstelt is, zal dit een positieve invloed hebben op de slijmvliezen in de rest van ons lichaam. Dit is allemaal mogelijk wanneer er gebruik gemaakt wordt van darmtherapie.

KLACHTEN BIJ EEN ONGEZONDE DARM:

 • Onverklaarbare buikpijnen – krampen
 • Opgeblazen gevoel – boeren na elke maaltijd
 • Langdurige diarree – chronische verstopping
 • Wisselende ontlasting (dik-dun)
 • Sterk/Zurig ruikende ontlasting – slechte vertering
 • Plakkerige ontlasting – ontlasting die blijft drijven
 • Winderigheid in vervelende mate
 • Spastische darm – Prikkelbaar Darm Syndroom
 • Colitis ulcerosa – ziekte van Crohn
 • Chronische infecties van het maagdarm kanaal
 • (Voedsel) allergieën – hoofdpijn, migraine
 • Verlaagde weerstand – ontstekingen
 • Chronische vermoeidheid – emotionele klachten
 • Huidziekten (eczeem, acne) en luchtwegaandoeningen
 • Rug- spierpijn, gewrichtsklachten, artrose, fibromyalgie, reuma

In de darm wordt het immuunsysteem bepaald door o.a. spijsverteringsenzymen, de slijmlaag, de residente darmbacteriën (vaste bewoners van de darmflora), specifieke enzymen en eiwitten voor de afweer. Wanneer een van deze systemen faalt, geeft dat
een extra belasting aan de overige onderdelen van dit belangrijke immuunsysteem.

Gezonde darm

WAT DOET DE GEZONDE DARM?

 • Houdt een goede PH in stand (zuurtegraad)
 • Behoudt de gezonde conditie van de darmslijmvliezen door o.a. productie van korte keten vetzuren welke nodig zijn om darm-epitheelcellen te vormen, deze bieden bescherming tegen pathogenen zoals bacteriën, schimmels en parasieten
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Produceert vitamine: B1, B6, B12, K,   Foliumzuur, Biotine, aminozuren en neurotransmitters, waaronder serotonine.
 • Opname van vitaminen, mineralen en andere nutriënten door de juiste vertering
  van voedingsmiddelen
 • Produceert anti-oxidanten; zij maken ongewenste micro-organismen onschadelijk
 • Produceert stoffen die bijdragen aan de verlaging van cholesterol en de bloedsuikerspiegel
 • Aanmaak van het DPP-IV enzym

Ons lichaam krijgt veel te verduren. Dagelijks staan we bloot aan vele giftige stoffen,
maar ook ons lichaam zelf produceert een stroom aan toxische stoffen, afvalstoffen van de stofwisseling, virale en bacteriële afvalproducten en afbraakproducten van hormonen en galzouten.

INVLOEDEN WELKE DE GEZONDE DARM AANTASTEN

 • Bij de geboorte; keizersnee, vroeggeboorte, infectiegevoelig, laag immuunsysteem, weinig afweerstoffen, geen borstvoeding, laag aangeboren enzym- en darmbacteriepotentieel
 • Erfelijke factoren zoals astma, bronchitis en allergieën
 • Anatomische oorzaken: aangeboren of verkregen veranderingen (o.a. door operaties) van de spijsverteringsorganen
 • Latrogene (door medische handelingen) invloeden; antibiotica, cortisone -therapie, anticonceptiepil, straling (röntgen, gsm), narcose, laxeermiddelen en andere belastende medicijnen
 • Ernstige en chronische darm- en slijmvliesinfecties, parasieten-, gist- en schimmelinfecties, infectieuze micro-organismen (o.a. Salmonella en Rota-virus), voeding en voedselvergiftiging, algemene infecties en ontstekingen.
 • Ziekte van Lyme
 • Verstoringen; van de spijsvertering, in de maagzuurproductie, in de pancreasfunctie, in de aanmaak of afgifte van gal
 • Gifstoffen; uit het milieu, zware metalen zoals lood, cadmium en kwik en chemische stoffen
 • Slechte voeding: gedenatureerde voedingsmiddelen (o.a. suiker, witmeel en fastfood), eenzijdige voeding, gebrekkige hygiëne bij bereiding, additieven, hoog gehalte onverteerbare vezels (grote hoeveelheid grof gemalen granen en bijvoorbeeld grove rauwkost in combinatie met slecht kauwen = enzymtekort)
 • Voeding-intoleranties (melk, gluten, caseïne, soja, tarwe, etc.)
 • Psychische stress: conflicten, stress, angsten, trauma, burn-out

LEAKY GUT SYNDROOM (LEKKENDE DARM)

Een mogelijk gevolg van een beschadiging van het darmslijmvlies door ontstekingen is een lekkende darm. Hierdoor komen afvalstoffen terecht in de bloedbaan, het omliggend weefsel, de spieren, de gewrichten, in organen en zelfs in je zenuwstelsel. Dit noemt men het Leaky Gut Syndroom. Het Leaky Gut Syndroom is een gevolg van onverteerd voedsel, die door gebrek aan enzymen de darmslijmvlies beschadigt. Wanneer de spijsvertering niet optimaal functioneert als gevolg van slechte voeding en een slechte levensstijl, kan dit leiden tot een doorlatende of “lekkende” darm. Voeding komt onverteerd in onze darmen en ondergaat een rottings-/fermentatie proces waardoor deze toxische stoffen het darmslijmvlies aantasten. De aanwezige bacteriën in de darmen reageren op onverteerd voedseldeeltjes en produceren hierbij giftige chemische stoffen en gassen. Toxische stoffen kunnen soms jaren vastgeplakt zitten in de darmplooien en slijmvliezen en zo wordt een aangenaam milieu gecreëerd voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Deze intestinale toxines, bekend als endotoxines, kunnen schade aan het darmslijmvlies teweeg brengen. Eenmaal in het bloed, zullen deze giftige stoffen een ontstekingsreactie creëren. Deze ontstekingsreacties kunnen plaatsvinden in de gewrichten, de spieren, de lever, de nieren, de darmen, de maag en op verscheidene andere locaties in het lichaam. Een lekkende darm betekent ook een verminderde functie van metallothioneine waardoor kwik, lood en andere toxines de lever belasten. Als er onvoldoende metallothioneine in de darm aanwezig is zullen zware metalen aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen zijn belangrijk om caseïne en gluten af te breken.

Ik heb mijn eerste behandeling bij Colon care pro gehad. Wat een professionele omgeving! Door de vele jaren ervaring van Roos voelde ik mij gelijk op mijn gemak. Het gênante gevoel wat ik van tevoren had verdween als sneeuw voor de zon. De behandeling heb ik als zeer prettig ervaren, Roos neemt alle tijd voor je en ze geeft veel informatie over voeding. Na de behandeling voelde ik mij als herboren!

C. le Noble

Was toch wel zenuwachtig voor de behandeling, maar moet zeggen hij is me zeer meegevallen. Ben erg blij met het resultaat en voel me heerlijk.

L. Kooi

Voel me zeer prettig na de behandeling, dank je wel lieve Roos. Heeft mij echt geholpen en natuurlijk mijn lichaam ook!

S. Neijhoft